Válogatás az 1996 és 2010 közötti alkotásokból | Műleírások

UNKNOWN. objekt (részlet), 2009 anyaghasználat: kémcső, olaj, viasz, föld, fűmag, mára már ismeretlen személyazonosságú elhunyt személyek fotói. fotó: P. A.

UNKNOWN


UNKNOWN

Elmélkedés egy installáció erejéig, a fizikai létezés tűnékenységén, és annak az emberi esszenciának a felvillantása, ami egy élet után visszamaradó portréfotó tekintetében sűrűsödhet.
Egy monoton ritmus a falon, kémcsövekbe sűrített sorsokkal.

UNKNOWN.  az UNKNOWN objektekből alkotott installáció, 2009 anyaghasználat: kémcső, olaj, viasz, föld, fűmag, mára már ismeretlen személyazonoságu elhunyt személyek fotói rendezvény: OBJEKT című egyéni kiállítás az árkosi Istáló Galériába. fotó: P. A.

UNKNOWN

33. performance, Sepsiszentgyörgy (RO), 2009 anyaghasználat: 33 piros alma a performer kertjéből, 33 szeg, asztal, kalapács esemény: ERUPTIO 7 - Régióközi Akcióművészeti Találkozó fotó: Bagoly Róbert

33


33

Egy hosszan kitartott gesztus, amit megszakít egy történés. A 33 éves előadó odaszegeli az asztalhoz az arra négyzetformában kirakott 33 almát. A kalapácsütés ritmusára a még szabad almák elmozdulnak. A folyamat során a négyzet lassan elveszti formáját. Determinálódik.
Mozdulatlan csend, kalapácsütések, majd újra csend.

MEDITÁCIÓS TÉR.  installáció, Sepsiszentgyörgy, Gyárfás Jenő Képtár, 2009 anyaghasználat: üveglapok, fekete fa kockák, fehér papírral borított tér, szürke szöveg a falon rendezvény: FEKETE FEHÉR - Moa Kortárs Művészeti Műhely kiállítása fotó: P. A.

MEDITÁCIÓS TÉR


MEDITÁCIÓS TÉR

Egy gondolat Szögyal Rinpocse tibeti buddhista tanítótól – „Az élet és a halál csak a tudatban létezik” – együtt a fehér térben vibráló fekete kockák és üveglapok merev ritmusával. Az így létrejövő tér csendjét a befogadó tudatának viszonyulása tölti meg értelemmel, vagy semmisíti meg.

FEHÉR.  politikai performance, Sepsiszentgyörgy, 2008 anyaghasználat: fehér asztal, két fehér tányér, piros és zöld festék, A4-es fehér papírlap. időtartam: 5 perc rendezvény: ERUPCIO 6 Régióközi Akcióművészeti Találkozó fotó: Kispál Attila

FEHÉR


FEHÉR

A performer belemártja mindkét kezét az asztalon található vörös és zöld festékes tányérba. A zöld bal, és vörös jobb kezével összegyűr és két ökle közé szorít egy fehér papírlapot.
Piros ököl, meggyötört fehér papír, zöld ököl, semleges szürke izoming.
A performer kilöki az öklei szorításából a papírt és kezeit összesúrolja, a kézmosás mozdulataival.
Piros és zöld szürkévé semlegesítik egymást.
Piros és zöld szürkévé semlegesíti egymást.

NYOM-OK.  installációvá rendeződő művészkönyv sorozat, 2000 – 2002 anyaghasználat: 14 darab azonos szerékezetű és kötésű, de eltérő anyaghasználatú művészkönyv. bemutatva: Budapest, Bukarest, Temesvár, Székesfehérvár, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely fotó: P. A., Szabó Zenkő, Albert Levente

NYOM-OK


NYOM-OK

Dobozba zárt élettörténetek, léttöredékek, nyomok.
A talált tárgyak és anyagok összerezdülései az emberi tudattal.
Érzések, gondolatok, egyforma küllemű könyveknek álcázva.
Egy korai kísérlet, a formai és szellemi végletek egyszerre jelenlévő, és önmagát determináló voltára, egyetlen alkotáson belül.
Minimalistán maximalista mű. Szürke monoton csík a falon, mint installáció, de ha hozzányúlunk, ezernyi világ tárul fel.

DE-GENERÁCIÓ.  videoperformance, Szellemházi Alternativ Csoport, Sepsiszentgyörgy, 1996 anyaghasználat: szék, vörös spárga, furulya, videókamera. időtartam: 15 perc videó: Vajna Botond fotó: P. A.

DE-GENERÁCIÓ


DE-GENERÁCIÓ

Lélegzetvesztésig, arctorzulásig csavarodik rá a performer fejére a néző szemszögéből feléje irányuló feszes, vörös spárga. Nyugodt, monoton köröző mozgás, egyre fokozódó következményekkel. A ballonkabátos, felülről reflektorral megvilágított performer lélegzését, túlélési kísérletét egy furulya hangja”tárgyiasítja”. A felismerhetetlenségig eltorzult, maszk-szerű arcát, záró gesztusként pecsétként használja az előadótér falán.
Egy diktatúrában felnövő nemzedék viszonyulása múltjához, és egyben annak túllépése, leküzdése.

A képre kattintva kinyílik a képnézegető, ahol újabb szöveges információk találhatók a képekre vonatkozóan.